Kohteet ja toiminta

Lahden museoiden kohteet

Lahden museoihin lukeutuvat Lahden historiallisen museo, Hiihtomuseo, Radio- ja tv-museo Mastola sekä taiteeseen, muotoiluun ja julisteisiin keskittynyt uusi museo. Nämä neljä museota esittelevät niin lahtelaista ja päijäthämäläistä paikallishistoriaa kuin valtakunnallista ja kansainvälistäkin historiaa toimialoiltaan.

Lahden historiallinen museo

Lahden historiallinen museo on Lahden kaupungin kulttuurihistoriallinen museo. Se on perustettu vuonna 1924. Kokoelmaan kuuluu esineistöä Lahdesta ja Päijät-Hämeestä sekä esimerkiksi Klaus Holman muistokokoelma ja Viipurin Historiallisen museon kokoelman osia.

Museon näyttelyt ovat olleet vuodesta 1968 lähtien esillä entisessä Lahden kartanossa. Arkkitehti Hjalmar Åbergin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1897 kapteeni August Fellmanin perheen kodiksi. Rakennuksessa on käynnissä peruskorjaus. Uudistuvan perusnäyttelyn suunnittelu on parhaillaan käynnissä ja talo aukeaa jälleen yleisölle vuonna 2024.

Lue lisää

Lahden hiihtomuseo

Hiihtomuseo on hiihto- ja talviurheiluaiheinen museo Lahden urheilukeskuksessa Salpausselän hyppyrimäkien juurella. Hiihdon henkeä -perusnäyttely esittelee suomalaista hiihtomenneisyyttä niin arkihiihtäjän, hiihtoharrastajan kuin ammattilaisurheilijan näkökulmasta. Lisäksi erikoisnäyttelyt keskittyvät muun muassa tiettyihin aikakausiin tai lajeihin, kuten mäkihyppyyn. Toimintaosastolla voi esimerkiksi kokeilla mäkihyppysimulaattoria ja ampumahiihtoa infrapuna-aseella.

Lue lisää

Radio- ja tv-museo Mastola

Lahden maamerkkien, 150 metriä korkeiden radiomastojen, juurella sijaitseva Radio- ja tv-museo Mastola esittelee suomalaisen radio- ja tv-alan historiaa niin kuuntelijan, katsojan kuin ohjelmantekijöiden näkökulmasta. Mediatunneli johdattaa yleisön suosikkiohjelmien pariin menneiltä vuosikymmeniltä ja elävä huone esittelee kotien medialaitteita. Omaa uutislähetystä voi kokeilla tehdä toiminnallisessa chromakey-studiossa.

Lue lisää

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva

Uusi taiteeseen, muotoiluun ja julisteisiin keskittyvä museo sijoittuu Mallasjuoman vanhaan tehdaskiinteistöön. Täyden palvelun museo tulee tarjoamaan kävijöilleen monipuolisen museokokemuksen laadukkaiden näyttelyiden, digitaalisen sisällön ja Malski-keskuksen palveluiden avulla. Uuteen museoon toteutetaan niin kotimaisia kuin kansainvälisiä upeita näyttelyitä ja tapahtumia. Näyttelyissä ja niiden sisällön rikastamisessa käytetään hyväksi uusimpia esitystekniikoita. Museo avautuu yleisölle vuonna 2022.

Lue lisää

Alueellinen työ ja kokoelmat

Lahden kaupunginmuseo toimii Päijät-Hämeen alueellisena vastuumuseona, jonka ansiosta sen tehtäviin kuuluu näyttely- ja kokoelmatyön ohella myös monia muita tehtäviä. Sen tehtävänä on toimia kulttuuriperinnön asiantuntijana sekä kehittää ja edistää museotoimintaa, toimialansa yhteistyötä sekä kulttuuriperinnön tallentamista ja digitaalista saatavuutta koko Päijät-Hämeen alueella.

Rakennussuojelu

Museo tutkii ja dokumentoi Päijät-Hämeen maakunnan alueella kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti merkittävää rakennusperintöä sekä neuvoo rakennusten omistajia korjaus- ja suojelukysymyksissä.

Lue lisää

Arkeologia

Museo on alueen arkeologisen kulttuuriperinnön asiantuntijaviranomainen, jonka tehtäviin kuuluvat mm. kulttuuriympäristön vaaliminen ja asiantuntijapalvelut.

Lue lisää

Korjausrakentaminen

Museo ohjaa ja neuvoo kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten korjaamisessa Päijät-Hämeen alueella.

Lue lisää

Tutkimus

Museossa tehdään laaja-alaisesti tutkimusta, jonka tarkoituksena on ylläpitää ja vahvistaa väestön ymmärrystä kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään sekä edistää tiedon saatavuutta.

Lue lisää

Alueellinen museotyö

Opetus- ja kulttuuriministeriö nimitti Lahden museot 1.1.2020 alkaen Päijät-Hämeen alueelliseksi vastuumuseoksi, jonka toimialueeseen kuuluu Päijät-Hämeen 9 kuntaa.

Lue lisää

Alueellinen taidemuseotyö

Museo toimii taiteen ja visuaalisen kulttuuriperinnön asiantuntijana sekä kehittää ja edistää toimialansa yhteistyötä. Lisäksi se ylläpitää alueensa taideteosrekisteriä.

Lue lisää

Kokoelmat

Kokoelmaohjelmassa kuvataan Lahden kaupunginmuseon kokoelmien historia ja nykytila ja määritellään kokoelmahallinnan periaatteet ja kokoelmastrategiset linjaukset.

Lue lisää

Kuvakokoelmat

Kuvakokoelmat kerää ja säilyttää Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen maakuntamuseon alueen kuntien historiaan, perinteeseen, rakennettuun ympäristöön sekä Lahden kaupunginmuseon toimialaan liittyvää aineistoa.

Lue lisää

Museot osana kaupunkia ja maakuntaa

Lahden museoiden rooli ei ole ainoastaan sidottu kohteiden osoitteisiin. Lahden museot on aktiivinen toimija Lahden kulttuurikentässä ja tarjoaa monipuolisia elämyksiä kaiken ikäisille. Koulu- ja oppilaitosyhteistyöhön kuuluvat muun muassa peruskoulun Kulttuurikasvatusohjelma aina viidenneltä luokalta alkaen. Lisäksi museot tekevät yhteistyötä esimerkiksi LAB-ammattikorkeakoulun kanssa.

Päijät-Hämeen alueellisena vastuumuseona Lahden museoilla on virallinen rooli varmistaa tämän päivän ja huomisen tärkeiden kohteiden säilyminen ja niiden historian kertominen uusille sukupolville. Sen ansiosta esimerkiksi Malski, Radiomastot tai vaikkapa Asemapäällikön talo ovat säilyneet osana lahtelaista kulttuuriympäristöä.

Kuvalähde: Tiina Rekola, Lahden museoiden kuvakokoelmat